Bersani segertippad i italienska valet

1:54 min

Valtemperaturen i Italien stiger rejält inför helgen, då italienarna ska rösta fram en ny premiärminister och ett nytt parlament. Vänstermannen Pier Luigi Bersani tros vinna.

Kampanjerna avslutas i dag, men ännu är många osäkra. Det finns oro för att det ska bli en svag regering och ett fortsatt instabilt läge.

– Jag är ganska rädd, säger 20-åriga Luna Claudia Cesare, som ska rösta.

För vad då?

– För vem som kommer att bli premiärminister och framtiden för oss unga.

Vem tror du vinner då?

– Jag tror att det är Bersani faktiskt för han är den enda som inte varit premiärminister här i Italien.

Den som tippas segra är vänstermannen Pier Luigi Bersani. Han är 61 år och har tidigare varit ekonomiminister. Bersani vill rucka på löftena till EU och stoppa de hårda åtstramningarna, för att i stället stimulera Italien ur sin djupa ekonomiska kris. Ekonomin krympte med 2,2 procent  förra året.

Han har ingått en allians med kommunisten Vendola, men kommer förmodligen att behöva sträcka ut handen högerut åt Mario Monti om han vinner.

Bersani kommer att satsa på universitetsutbildningarna, tror Luna Claudia Cesare. Även Stefano Cerocchi, som är lärare, satsar på honom.

Men valkampanjen har inte varit så bra, tycker Stefano Cerocchi.

 --Det gick mycket på känslor och sådana saker. Till exempel tänkte gamla människor bara på sådana småsaker som att fastighetskatten skulle betalas tillbaka, säger han.

Silvio Berlusconi har gjort en stark comeback bland annat genom att lova återbäring på fastighetsskatten. Om det räcker återstår att se.

Den som kan överraska är missnöjespolitikern Beppe Grillo

- Han kommer få en bra procent, säger Stefano Cerocchi.

Kandidater, som är oprövade, favoriseras av italienarna, som är less på politiker.