Polisen vill nå ut med Harlem Shake

2:42 min

Kan en tokig videofilmad dans till dunkande partymusik förbättra relationen mellan polisen och vanliga medborgare? Det hoppas i alla fall Södertäljepolisen, en av flera tiotusentals tolkare av den nätfluga som nu spridit sig i landet och över världen, och som även vållat diskussioner under veckan.

På två veckor har originalklippet på Youtube med några tonårskillar från Australien fått närmare 15 miljoner tittare.

De tiotusentals videotolkningarna som sedan publicerats är lika varierande och fantasifulla som bisarra. Det dansas under vatten, i tågvagnar, på militärförläggningar, det har skett under tv-sända nyhetsprogram. Och inte minst på flera av Sveriges Radios redaktioner runt om i landet.

Det kan handla om att vara del av en större gemenskap, och i det här fallet att som kulturkonsument lite ta makten över flödet på internet, säger Lisa Ehlin, forskare i digital kultur:

– Man är inte passiv publik av en i det här fallet musikvideo som man tittar på på MTV, utan man kan ta del och så att säga föra vidare medieinnehåll själv, säger Lisa Ehlin.

Inom evolutionsbiologin talas det om mem och memetik där människor snabbt sprider exempelvis idéer och olika modeflugor till varandra.

Här handlar det ju självklart om dans, och att sprida nya danser är ingen nytt fenomen:

– Hela 60-tals-popkulturen handlade ju bara om att uppfinna nya danser, så att det är ju en kombination av flera olika popkulturella fenomen som blir väldigt genomslagskraftiga när man kan skicka det så fort över internet, säger Lisa Ehlin.

Musiken kommer från en Brooklyn-baserad artist, och i stadsdelen Harlem, i New York, USA har Harlem Shake-trenden väckt ilskna reaktioner:

– Det här är inte en Harlem Shake, och ett hån mot oss, säger Harlembor i videoklippet som också nått miljoner tittare.

När brandkåren i Borås lade ut sin variant, mötte även det kritik. Ansvarig chef tyckte att det sände ut fel signaler. Men tanken var också enligt brandmännen att få fler att skänka pengar till brandmännens cancerfond, Röda slangen.

Vid Södertäljepolisen tror man att deras dansvideo kan föra gott med sig, enligt Pär Carlsson, polis och grannsamverkare:

– För oss är det att vi visar att vi är människor. Vi är som alla andra, som också tycker om att ha roligt, säger Pär Carlsson.

Varför är det viktigt att folk kan ha den uppfattningen?

– Polisen har ju genom åren varit ganska stängt. Man har inte sett eller hört så mycket av polisen annat än när det verkligen har hänt någonting. Nu är vi där hela tiden bland folket så att säga i sociala medier, säger Pär Carlsson.