Invandring viktigaste frågan för SD:s Hagwall

2:23 min

Sverigedemokraten Anna Hagwall har nu tagit plats i riksdagen. Hon efterträder Erik Almqvist som tvingades lämna riksdagen efter de uppmärksammade filmerna som Expressen publicerade, och där han bland annat gör rasistiska och sexistiska uttalanden.

Fram till 2009 tillhörde Anna Hagwall partitoppen som andre vice ordförande i partiet, men hon fick inte förtroende att fortsätta. Men något bråk mellan henne och partiledningen har det inte varit, säger hon.

– Det fanns inga kontroverser alls.

Det är inte första gången Anna Hagwall har velat komma till riksdagen. Inför förra valet genomförde hon en personkampanj och fick näst flest röster av alla sverigedemokrater som väljarna kunde kryssa. Bara partiledaren Jimmie Åkesson fick fler.

Men på valsedeln hade hon plats 24 och hade alltså ingen möjlighet att komma in. Istället har hon engagerat sig i kommunpolitiken i Rättvik. Hon var också en av grundarna till det som skulle bli kvinnoförbundet inom Sverigedemokraterna, men inte heller där fick hon vara med när ledningen formades.

När hon klev av Rättvikståget i onsdags på Stockholms central var det för att till slut ta sig an riksdagsarbetet. Hon vill fokusera på småföretagarfrågor och använda sig av sin egen erfarenhet av att ha varit egenföretagare som optiker i 20 år.

– Ibland hade jag inte ens lön till mig själv men det är alltid den anställda som fick gå i första hand. Det är lite fel när man måste låna pengar som företagare för att betala sina egna räkningar medan den anställde har det hur tryggt som helst, säger Anna Hagwall.

Men den viktigaste frågan i politiken är ändå invandringen, tycker Anna Hagwall. Den största flyktinggruppen nu, syriska flyktingar, ska inte få stanna i Sverige. Antingen ska de hjälpas på plats eller få tillfälligt skydd här, tycker hon.

Så är det också i dag, eftersom de flesta syrier får ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Trots att Anna Hagwall själv är anhöriginvandrare från Ungern, som hon lämnade 1972, tycker hon att dagens anhöriginvandrare är alldeles för många och att särskilt vissa grupper varken vill arbeta eller lära sig svenska.

– Jag tänker mer på kulturellt avlägsna och annorlunda nationer som kommer hit från fjärran Östern och Afrika. De har kanske inte samma inställning till att jobba.

Hur pass sant tror du att det är att den här motivationen inte finns att arbeta?

– Det är inte många muslimer och inte många från Etiopien jag träffar som jobbar, tyvärr.

Är det ett problem hos invandraren själv?

– Ja, det måste det vara. Samhället gör allt för att hjälpa dem, säger Anna Hagwall, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.