Bombdådet kan vara det dödligaste i huvudstaden sedan konflikten startade. Foto: Scanpix.

Brahimi: Damaskusbomben möjligt krigsbrott

Det internationella Syrien-sändebudet Lakhdar Brahimi säger att bombattacken i Damaskus i torsdags kan vara ett krigsbrott. Dådet i huvudstadens centrum krävde omkring hundra människoliv, många av dem var barn.

Många av dem som dog när självmordsbombaren sprängde sin bil i luften nära Baathpartiets högkvarter var barn från en närbelägen skola. Bombdådet är därmed det dödligaste i huvudstaden under konflikten.

I Aleppo förlorade minst tolv personer livet på fredagen när raketer slog ned i två östliga stadsdelar.

Den syriska oppositionskoalitionen har beslutat att träffas i Istanbul den 2 mars för att utse en premiärminister i en provisorisk regering som ska styra över de områden i Syrien som kontrolleras av oppositionen, sade en källa inom koalitionen på fredagen.

Beslutet togs sedan en kompromiss uppnåtts inom ett block i koalitionen som omfattar det mäktiga Muslimska brödraskapet och andra medlemmar som förespråkar att det snabbt bildas en regering, sade källan till Reuters efter ett tvådagarsmöte i Kairo.

På förslag av ledaren Muaz al-Khatib har koalitionen diskuterat möjligheten att föra direktsamtal med den syriska regimen. Mötet kom fram till att det kan ske med hedervärda personer i den politiska apparaten, men att presidenten och säkerhets- och militärkommandot inte kan omfattas.

TT

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista