Spänt möte mellan Ukraina och EU

2:15 min

Läget mellan Ukraina och EU är mycket spänt inför toppmötet som ska hållas i Bryssel på måndag. Framförallt är det situationen kring de fängslade tidigare ministrarna Julia Tymosjenko och Jurij Lutsenko som stör relationen.

Samtidigt som Europarådets parlamentariska församling överväger att klassa de båda som politiska fångar, så anklagas Tymosjenko hemma i Ukraina nu också för inblandning i mord.

- Europeiska politiker bör vara lite mer försiktiga när de bedömer politiker som verkat i det postsovjetiska landskapet. Det var vilda år, säger Vladimir Olejnik, från president Viktor Janukovitjs Regionernas parti.

Nu utreds Ukrainas tidigare premiärminister Julia Tymosjenko också för inblandning i mordet på politikern och affärsmannen Jevgenij Sjerban på 1990-talet.

- Det är allvarliga anklagelser, säger Vladimir Olejnik.

- Vad ska de europeiska politiker som försvarar henne nu säga till sina väljare sen, om det visar sig att anklagelserna stämmer?

- Var försiktiga!

Julia Tymosjenkos försvarare menar att det är just så som president Viktor Janukovitj resonerar. Omvärlden trodde inte på Tymosjenkos skuld när hon hösten 2011 dömdes till sju års fängelse för maktmissbruk. Men om hon döms för att ha organiserat mord, hur ska de kunna försvara henne då?

På måndag möter president Janukovitj EU:s ledare i Bryssel för att komma ett steg närmare det associeringsavtal mellan parterna som redan är kraftigt försenat.

Bland de största stötestenarna hör fängelsedomarna mot bland andra Tymosjenko samt den tidigare inrikesminister Jurij Lutsenko. Domslut som i EU:s ögon var politiskt färgade.

Efter ett besök hos Jurij Lutsenko i fängelset nu i veckan sa Pieter Omtzigt från Euroaprådets parlamentasriska församling att Lutsenko och Tymosjenko bör klassas som politiska fångar.

Men enligt Tymosjenkos försvarsadvokat Sergej Vlasenko spelar det ingen roll vad europeiska politiker säger. Allt är i händerna på en person - president Janukovitj. Vill han att hon ska dömas till livstid så döms hon till livstid, säger han att hon ska friges så friges hon.