Storbritanniens kreditbetyg sänks

För första gången sedan 1978 har Storbritannien fått sänkt kreditbetyg.

Det är kreditvärderingsinstitutet Moodys som sänker Storbritanniens långsiktiga kreditbetyg från tidigare trippel A till Aa1.

Anledningen är bland annat att Moodys spår en fortsatt försvagning i Storbritanniens tillväxt.

Landet visar inte heller några tecken på att nå regeringens målsättning att bli av med det strukturella budgetunderskottet åren 2016 - 2017.

Det är istället svårare för regeringen att minska underskottet på grund av den tröga tillväxttakten, något som Moody's menar i stället kommer att få landets skulder att öka.

Nu har endast ett fåtal av världen största ekonomier, de så kallade G20-länderna, trippel A-betyg, bland andra Kanada och Tyskland.

Fakta: Kreditbetyg

Det amerikanska kreditvärderingsbolaget Moody's gör finansiella analyser av kommersiella och statliga organisationer.

Moody's bedömer enligt en skala som går från AAA till C, där AAA är bäst. En siffra kan läggas till efter bokstäverna för att ytterligare nyansera omdömet.

Det blir dyrare för exempelvis en bank som fått betyget sänkt att låna pengar på den internationella marknaden eftersom förlustrisken ökar för långivarna.

Källa: Moody's (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista