Ingen ekonomisk uppgörelse i sikte i USA

2:10 min

USA:s kongress har några dagar på sig att komma överens för att avvärja besparingar som ingen vill ha. Republikaner och demokrater skyller på varandra och ingen vill ge vika.

De senaste dagarna har president Obama varnat för konsekvenserna av besparingarna varje dag. Han reser, han håller bakgrundssamtal med journalister, han låter sig intervjuas till och med av lokala medier och han följs av alla tv-kanaler.

– Besparingarna är inte kloka, de är inte rättvisa, de skadar vår ekonomi och hundratusentals fler kommer att bli arbetslösa.

President Obama har radat upp dystra effekter om besparingarna tillåts träda i kraft. Den siffra som nämns är 85 miljarder dollar fram till oktober.

– Tusentals lärare kommer friställas. Tiotusentals föräldrar kommer få svårt att ordna barnomsorg. Hundratuseltals amerikaner kommer att förlora primärsjukvård.

För att understryka budskapet har flera ministrar uttalat sig och försvarsstabschefen, USA:s högste militär Martin Dempsey, har sagt till kongressen att de planerade neddragningarna skulle bli de snabbaste och största någonsin för försvaret vid en tidpunkt när det är farligare än någonsin.

Presidenten trummar budskapet är att allt det här kan undvikas om bara republikanerna vore mer resonabla. Republikanerna känner sig inte ens inbjudna att diskutera, tvärtom.

Republikanerna vill inte höja skatter, som Obama vill. Obama vill inte spara på en del sociala utgifter, som republikanerna vill.

Obama har förslagit en miniuppgörelse och sen skjuta upp resten lite till. Republikanerna vill ha större nedskärningar och säger nej.

Någon måste vika sig och frågan är vem i det politiska chickenrace som låter mer och mer laddat. Deadline är den 1 mars.