Hårt tryck på USA:s Kerry att ta tag i Syrienfrågan

2:20 min

USA:s nya utrikesminister John Kerry åker på söndagen på sin första utlandsresa som utrikesminister. Situationen i Syrien väntas bli en av huvudfrågorna för hans samtal med ledare i Europa och Mellanöstern. Inför resan har John Kerry sagt att det finns mer att göra för att övertyga Syriens president Bashar al-Assad om en förhandlingslösning.

– Jag tror att det kan göras mer för att få honom att ändra sin nuvarande uppfattning. Det är mitt mål, sa John Kerry.

Han avslöjade inget om sin plan.

President Obama är så bestämt mot vapeninsatser i Syrien att han i höstas gick emot sin dåvarande utrikesminister, försvarsminister, CIA-chef och försvarsstabschef som alla ville beväpna rebeller.

Shadi Hamid, som forskar om islamism och demokratirörelser i Mellanöstern vid tankesmedjan Brookings Institution, tycker att USA ska beväpna rebeller och vara berett att agera militärt.

Han tror inte på att John Kerry eller USA har några nya förslag.

– Det finns inga nya idéer, inga kreativa idéer, ingen plan, ingen strategi, ingen tanke om hur det ska sluta. Det finns inte mycket att säga om USA:s politik just nu, utom att den är misslyckad, säger Shadi Hamid, på telefon från Doha, Qatar.

USA vill inte att vapen ska hamna i fel händer. Hamids analys är att de radikala islamisterna vinner på att de mer moderata inte är bättre beväpnade och att underlåtenhet att beväpna rebellerna har lett till en radikalisering av den syriska motståndsrörelsen som inte gynnar USA.

– Ju längre konflikten pågår utan att USA gör mer, desto tydligare kommer vi se en kraftigt ökande antiamerikanism, vi är redan där, säger Shadi Hamid.

Obama är ovillig att föra in USA i ett nytt krig.

Varför ingripa mot dödandet i Syrien, men inte i Kongo, frågade sig presidenten i en tidningsintervju nyligen. Men när våldet i Syrien blir allt värre ökar trycket på USA att "göra något", underförstått militärt.

Strategiska, pragmatiska och moraliska skäl talar för det, menar Shadi Hamid.

Inger Arenander, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista