"Folklig tsunami" i krisens Spanien

Tiotusentals människor protesterade på lördagen mot ekonomiska nedskärningar och korruption i Spanien. Protesttågen gick under parollen "Medborgerligt tidvatten".

Massprotester mot ekonomisk kris och svångremsåtgärder avlöser varandra i Spanien. Nu deltar även låssmeder och brandmän genom att vägra hjälpa till vid vräkningar.

En rad organisationer har ställt sig bakom initiativet till massprotester, som kallas Marea Ciudadana ("Medborgerligt tidvatten"). Bara i Madrid skulle fyra protesttåg sammanstråla under lördagskvällen.

De valde att demonstrera i dag den 23 februari eftersom datumet har symbolvärde som årsdag av ett kuppförsök 1981, några år efter Francodiktaturens fall.

– Demokratin är hotad i dag också. Det är en finansiell kupp som pågår, sade Paco Segura, talesman för miljöorganisationen Ecologistas en Acción.

David Ormaechea, ordförande i låssmedernas förbund, har förklarat varför han och många kolleger nu vägrar handräkning när skuldsatta ska vräkas och utmätningsmän möts av låsta dörrar:

– Det förstörde familjers liv och vi fick agera bödlar.

I tisdags kallades brandmän in för att bidra vid vräkningen av en 85-årig kvinna i La Coruña. En folkmassa protesterade - och brandmännen vägrade att hjälpa utmätningsmännen. Vissa anslöt sig till och med till demonstrationen.

På samma sätt har brandmän agerat i Katalonien och i Madrid.

– Vi hjälper människor i nödsituationer. Det är motstridigt att hjälpa bankerna som försätter människors liv i fara genom att vräka dem, säger Antonio del Río, facklig företrädare i Katalonien.

TT

Fakta: Spaniens kris

Mariano Rajoy, 57, och hans konservativa Partido Popular kom till makten efter valet 2011, när besvikna väljare övergav Socialistpartiet.

Rajoy har kämpat för att få tyst på spekulationer om att Spanien är i behov av ett finansiellt stödpaket,

Nu genomför hans regering en fyraårsplan i förhoppning om att vända krisen. Enligt planen skulle 2012 vara de smärtsamma åtstramningarnas år, medan 2013 ska ge stabilisering och de två kommande åren stadig förbättring av statsfinanserna.

EU-kommissionens prognos från i fredags är dystrare. Enligt den minskar underskotten inte alls så fort som regeringen vill. Det ökar pressen på Rajoys regering, även om EU-kommissionen väntas ha en tålmodig hållning när den bedömer vad Spanien åstadkommer.

Arbetslösheten är omkring 26 procent.

TT/Reuters

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista