Maligerilla hotar med attentat

Islamiströrelsen Mujao varnar för självmordsattentat i Mali, Niger och Burkina Faso. Samtidigt rapporteras strider från flera håll i norra Mali.

Lördagens hot från Mujao, en av flera väpnade grupper i regionen, riktades mot de tre ländernas huvudstäder och sändes till den franska nyhetsbyrån AFP.

De senaste dagarna har Mujao - som säger sig bedriva "jihad mot de otrogna" - tagit på sig dåd i städerna Tessalit och Kidal i Mali. Bergen där anses strategiska för islamisterna, som för krig både mot berber och mot Malis regeringsstyrkor som är förstärkta från utlandet.

I en hård strid i fredags uppges 13 soldater från Tchad och 65 islamistrebeller ha dödats. Striden ägde rum i den bergiga regionen Ifoghas.

Tchad är ett av de grannländer som skickat soldater för att bistå regeringen i Mali.

Frankrike grep in för att hjälpa sin forna koloni för sex veckor sedan, när islamistrebellerna som då kontrollerade norra Mali inledde en offensiv söderut. Omkring ett dussin franska medborgare hålls dessutom kidnappade i regionen.

Soldater från afrikanska länder, däribland 2 000 man från Tchad, har sedan dess skickats in för att ta över när fransmännen ska börja dra sig tillbaka i mars.

USA har placerat ut förarlösa flygplan, drönare, i Niger. Planen ska utföra spaningsuppdrag till stöd för de franskledda styrkorna i Mali, heter det.

TT