Färre fångar trots skärpta straff

Det sitter färre personer i fängelse i dag än när Socialdemokraterna regerade, trots den nuvarande regeringens politik för skärpta straff, skriver Dagens Nyheter.

Enligt tidningen är antalet fångar det lägsta på elva år.

Men regeringen är splittrad i frågan om straffen behöver bli hårdare.

– Man ska inte tro att skärpta straff är ett sätt att få ett tryggare samhälle, säger rättspolitiske talespersonen Johan Linander (C).

2012 satt 4 852 personer i fängelse, det lägsta antalet sedan 2001. Då var motsvarande siffra 4 765, enligt Kriminalvårdens statistik.

Utvecklingen med färre i fängelse kommer dessutom att fortsätta, enligt en gemensam prognos från Brottsförebyggande rådet (Brå), Rikspolisstyrelsen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Kriminalvården, rapporterar DN.

Ulf Jonson, chef för Kriminalvårdens klientenhet, säger till tidningen att det finns flera förklaringar till att det blir färre intagna i fängelserna. Han pekar på att rättsväsendet oftare ger åtalsunderlåtelse eller dömer till böter.

Kriminologiprofessorn Henrik Tham ger ytterligare en förklaring.

– Vi har en minskande brottslighet, även om många inte tror det, säger han till Dagens Nyheter.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista