Krympande kontor i Europas storstäder

1:57 min

Just nu krymper mängder av arbetsplatser. Orsaken är bristen på attraktiva lokaler och ett allt mer mobilt yrkesliv. För Ulf Gustafsson, som sedan tio år säljer både nya och begagnade kontorsmöbler, innebär det ett proppfullt lager när möbler för stora ytor byts till mindre.

– Här finns mattor, lampor. Snart kommer vi att komma in i ett antal stora förvaringar som står här och en ganska stor yta med arbetsstolar. Sen ett separat rum med besöks- och konferensstolar, där det säkert står 1 500 stolar, med mera, med mera.

Ulf Gustafsson visar runt i sitt hangarliknande lager i Norsborg, söder om Stockholm. Den proppfulla lokalen på nästan 3 000 kvadratmeter är en spegelbild av hur kontoren förändras.     

– Det som händer nu är att arbetsplatserna krymper. Borden blir mindre, förvaringarna blir mindre och man är mer mobil än man var förut.

Utvecklingen ser likadan ut i Europa som Sverige, men går fortast i storstäderna.

I Sverige byggs det dessutom nästan inga nya kontor. Resultatet är ökade hyror och maximalt utnyttjade ytor, säger Åsa Linder, analyschef på fastighetskonsulten Jones Lang LaSalle.

– Man vill ha effektiva lokaler och fokuserar på att sänka sina kostnader. Det behöver nödvändigtvis inte vara kronor per kvadratmeter utan kronor per arbetsplats. Man vill få in så många som möjligt i sina kontorslokaler, säger Åsa Linder.

Trångboddheten i kombination med ökade krav på flexibilitet förändrar också kontorsmiljön. I dag beräknas en dryg fjärdedel av alla anställda jobba utanför kontoret minst två dagar i veckan. Det visar en global kartläggning från Jones Lang LaSalle.

Väl på jobbet tillbringas bara en tredjedel av all arbetstid vid skrivbordet.  Därför behövs helt nya funktioner, säger hyresrådgivaren Marie Cronström.

– Ska du läsa något kanske du gör det smartast om du sitter ner i en biblioteksmiljö. Ska du sitta och arbeta tyst och behövs en sådan hörna. För olika möten, beroende på om de är spontana eller planerade, krävs mötesrum och soffor, säger hyresrådgivaren Marie Cronström.