Osäkert resultat på regnig valdag i Italien

Italien går till val i dag och i morgon. Över 50 miljoner italienare röstar i Italien och utomlands på tiotals premiärministerkandidater och partier. Många väljare tycker detta val är svårare än många gånger tidigare, eftersom Italien befinner sig en djup ekonomisk kris. Uppemot 25-30 procent av väljarna ska in i sista stund inte ha bestämt sig.

– Detta val är mycket känsligt, säger den tidigare bankmannen Carlo, som inte vill säga sitt efternamn. Han har lagt sin röst på ekonomiprofessor Mario Monti, som styrt Italien som premiärminister det senaste året.

– Vi måste få slut på den misskötsel av ekonomin som pågått i tjugo år, resonerar han och syftar på Berlusconis tid.

Universitetsläraren Rafaela Giovannioli tycker också att valet denna gång är svårt och speciellt.

Hon vill att skatterna ska sänkas, i strid med Montis EU-anpassade åtstramningspolitik, och docenten lade sin röst på missnöjespolitikern Beppe Grillo.

Valutgången har tett sig alltmer osäker de senaste dagarna.

Fortfarande tror merparten av analytikerna att Italiens näste premiärminister heter Pier Luigi Bersani, men det antas att han kommer att bli tvungen att skapa en bred koalition både utåt vänsterkanten och med Mario Montis mittenpolitiker.

Silvio Berlusconi kan inte heller räknas ut, även om hans högerallians låg fem procentenheter efter i den sista opinionsmätningen. Berlusconi kan ha haft framgång, när han lovade skattesänkningar och skatteåterbäring, om han vinner. Lägre skatter är viktigt för många, som docent Giovannioli sa nyss.

Protestpolitikern Beppe Grillo kan också komma att överraska och få mer än de 16 procent av rösterna som mätningarna har visat.

Det är kallt, regnigt och snöigt i Italien denna helg, inget gynnsamt valväder.

Alice Petrén, Rom

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista