Flera dödade vid oroligheter i Bangladesh

1:33 min

Spänningen har ökat i Bangladesh de senaste veckorna, efter att flera bloggare har gått ut och kärvt att islamistgruppen Jamaat-e-Islami ska förbjudas. Islamistgrupper har å sin sida krävt att bloggare, som de anser har smädat islam, ska avrättas.

I dag var det stora protester över landet för tredje dagen i rad och minst fyra människor har dödats och flera hundra har skadats.

Polisen öppnade eld mot de islamistiska demonstranterna och försökte också skingra massan genom att skjuta tårgas.

Enligt nyhetsbyråerna eldade imamer på demonstranterna via moskéernas högtalarsystem.

Upprinnelsen till den ökande spänningen i landet är rättegångarna mot flera toppledare i Bangladesh största islamistparti Jamaat-e-Islami för deras agerande under Bangladesh självständighetskrig 1971.

Siffror på hur många som fick sätta livet till då Bangladesh blev självständigt från Pakistan varierar stort, men en siffra som nämns är runt en halv miljon människor.

I början av februari dömdes partiledaren i Jamaat-e-Islami för att ha medverkat till massmorden 1971 till livstids fängelse. Domen har retat upp många som väntat sig en dödsdom.

Två bloggare som öppet kritiserat domen och som också krävt ett förbud mot flera islamistpartier i landet har dödats.

I förra veckan hittades en av dem ihjälhuggen i huvudstaden Dhaka. Sedan dess har spänningen mellan de två sidorna ökat allt mer.

Regeringen har uppmanat till lugn och vädjat till media att inte publicera bloggar som kan trigga till mer våld.

Dessutom kommer regeringen att överklaga domen mot islamistledare till högsta domstolen och där begära om ett dödsstraff.