Kvinnor årets tema på Burkina Fasos filmfestival

1:53 min

I går invigdes Afrikas största och mest inflytelserika filmfestival Fespaco i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Ekots kulturkorrespondent Gunnar Bolin är på plats.

Kulturministern Baba Hama var en av många hedersgäster som talade på 4-augusti-stadion här i Ouagadougou i går.

När solen sjunkit under horisonten blev temperaturen också mer uthärdlig och musik och fyrverkeri kunde inviga den 23:e Fespacofestivalen.

I dag träffade jag Gervais Hein från festivalledningen och jag frågade honom hur de ser på säkerheten med tanke på att Burkina Fasos granne i norr är det krigshärjade Mali och att det nu kommit uppgifter om kidnappningar av fransmän från andra delar av Afrika.

– Självklart är människor oroliga när de ser vad som händer med våra bröder i Mali, säger Gervais Hein.

– Men man ska inte bekymra sig för mycket och våra myndigheter har vidtagit alla åtgårder som krävs för säkerheten, fortsätter han, som för att visa att det här inte är en stor fråga för festivalledningen.

Själv har jag inte märkt av något som helst säkerhetsarbete annat än att jag sett spridda klungor av militärer och poliser som nickat vänligt till mig. Bland festivalbesökarna diskuteras lämpligheten i att åka till en franskägd restaurang som ligger någon halvtimmes taxiresa från centrala Ouagadougou.

Men på det hela taget är det lugnt och den ytliga blick jag kan bistå med har inte sett något som tyder på att det stora grannlandet i norr befinner sig i krig.

Ouagadougou är vänligt, hett och laddat för den 23:e Filmfestivalen.

Temat är kvinnor och på tisdag visas den kvinnliga Burkina Fasofilmaren Apolline Traorés film Moi Zaphira i tävlingen. Den hör förstås till de redan mest omtalade.