Kyrkan i blåsväder inför påveval

Sedan påven Benedictus XVI meddelade att han avgår har medier varit fulla av rapporter om intriger och korruption som påstås ha påverkat påvens beslut. I dag kom en ny motgång inför valet av ny påve när en brittisk kardinal anklagades för olämpligt beteende.

Först anklagade Vatikanens ledning medier för att sprida rykten för att påverka påvevalet. Sedan kom nästa kritiska rapport, om en av de kardinaler som ska delta i valet.

"Det är beklagligt, när vi närmar oss tiden då konklaven inleds, att det förekommer utbredd spridning av ofta obekräftade, okontrollerbara eller fullkomligt falska nyhetsrapporter som allvarligt skadar personer eller institutioner", deklarerade Vatikanen i ett uttalande i lördags.

Det var framför allt riktat mot italienska medier. Sedan Benedictus XVI meddelade att han avgår i nästa vecka har de varit fulla av rapporter om intriger, korruption och utpressning som påstås ha påverkat påvens beslut.

Vatikanens innersta krets, kurian, har föga smickrande framställts som präster som sätter karriären framför kyrka och påve.

En del företrädare har - anonymt - framfört att de utländska kardinaler som ska välja ny påve har oroats av rapporter om korruption och kan tänkas föredra en kandidat som inte har nära koppling till kurian, där italienare är i majoritet.

På Vatikanradions webbplats bemöts rapporterna av talesmannen Federico Lombardi, som anser att medier försöker misskreditera kyrkan och dess ledning inför påvevalet.

På söndagen kom nästa motgång. I tidningen The Observer framkom att en brittisk kardinal, som ska delta i konklaven, kritiseras av andra präster som anklagar kardinalen för olämpligt beteende.

Anklagelserna framförs av tre präster och en före detta präst. En hävdar att han personligen blivit föremål för "oönskad uppmärksamhet" från kardinal Keith O'Briens sida, en annan för fram liknande anklagelser.

Händelserna går 33 år tillbaka men kritikerna anser att kardinalen bör lämna sin post som kyrkans främste företrädare i Skottland. De har framfört kritiken till Vatikanen. Kardinalen själv nekar till anklagelserna.

TT