1 av 3
När Berlusconi skulle rösta i hemstaden Milano dök tre barbröstade feminister upp med slagordet "Basta Berlusconi!" skrivet över sina ryggar. Foto: Scanpix.
2 av 3
Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi. Foto: Scanpix.
3 av 3
Pier Luigi Bersani, ledare för Demokratiska partiet i Italien. Foto: Gregorio Borgia/Scanpix.

Dramatiskt val med osäker utgång i Italien

2:07 min

Valet i Italien följs med spänning runt om i världen. Den ekonomiska krisen och det skuldsatta Italien oroar inte bara italienarna själva, utan också ledarna för andra euroländer, som hoppas att åtstramningspolitiken ska fortsätta. Men valutgången är osäker och det kan bli en ny instabil politisk sits.

– Basta Berlusconi! Nu räcker det Berlusconi,  skrek tre tjejer med bara bröst, som rusade in i vallokalen i Milano, där Silvio Berlusconi röstade i dag.

Tjejerna släpades ut av poliser och tv-fotograferna gjorde sitt bästa för att zooma in feministerna.

Silvio Berlusconi har gjort en rekordartad comeback i denna valrörelse efter att varit politiskt dödförklarad. Finansmarknaderna och eurogruppens ledare ryser.

De hoppas på att Mario Monti ska bli kvar vid makten. Mest sannolikt är att Bersani vinner och kanske måste ta stöd av ekonomiprofessorn Mario Monti. Just den kombinationen visade sig en ung väljare Pietro, som hastade ut ur från vallokalen här i Prati, ha röstat på.

Valdeltagandet har varit lägre idag än förra gången 2008. Valet fortsätter även i morgon till klockan tre. De första resultaten väntas vid femtiden.

Alice Petrén, Rom

Ekot

Fakta: Partierna i valet

Vänsteralliansen (Italien - allas bästa) domineras av Demokratiska partiet med Pier Luigi Bersani som huvudfavorit till posten som premiärminister. Har legat runt 35 procent i opinionsmätningarna och lovar fortsätta mycket av den åtstramningspolitik som expertregeringen fört.

Högern domineras av Frihetens folk, lett av förre regeringschefen Silvio Berlusconi, och separatistiska Lega Nord. Når tillsammans med flera mindre partier uppemot 30 procent i enkäter. Som tänkbar premiärminister nämns bland andra förre justitieministern Angelino Alfano. Kampanjledaren Berlusconi har lovat sänkta skatter och hotat med att lämna eurosamarbetet.

Mittenalliansen (Med Monti för Italien) leds av premiärminister Mario Monti och har runt 15 procents stöd i opinionen. Öppen för en allians med vänstern, men det är osäkert om det räcker till majoritet i överhuset.

Populistiska Femstjärnerörelsen (M5S) leds av komikern Beppe Grillo vars hätska utfall mot politikerkåren stöds av omkring 15 procent.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista