Nicos Anastasiades, i mitten. Foto: Scanpix.

Väntad vinnare i Cypernval

Högerledaren Nicos Anastasiades vann som väntat presidentvalet i Cypern på söndagen. Han fick drygt 57 procent av rösterna i denna den andra och avgörande valomgången.

Vänsterkandidaten Stavros Malas fick knappt 43 procent av rösterna.

Den delade ö-nationen befinner sig i en mycket djup ekonomsk kris, med en arbetslöshet på 15 procent. Anastasiades har sagt att han snabbt vill få till stånd det räddningspaket som Cypern är i akut behov av.

Enligt EU-prognoser kommer Cyperns ekonomi att fortsätta krympa fram till 2016.

Ekot

Fakta: Cyperns kris

Cypern har drabbats hårt av Greklands ekonomiska kollaps och förhandlar om ett stödprogram med nödlån från EU och IMF. De belopp det talas om, totalt omkring 17 miljarder euro, motsvarar cirka 100 procent av landets BNP.

EU och IMF har velat vänta ut valet innan villkoren för krislån förhandlas.

På spel står bland annat Cyperns möjlighet att dra in medel till statskassan med hjälp av privatiseringar, något som valvinnaren Nikos Anastasiades har sagt sig vara positiv till. Han har lovat väljarna en snabb och smidig överenskommelse om en räddningsaktion.

Han stöder också FN:s plan för återförening av ön, trots att grekcyprioterna sade nej när de folkomröstade om den 2004.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista