Svenska Oscarshoppen redo för gala

Snart intar de svenska Oscarshoppen den röda mattan.
Även om inte alla kan vinna blir galan i Dolby theatre ett minne för livet.
– Det ska bli fantastiskt kul, en dröm som går i uppfyllelse, säger Alicia Vikander.

Med bara timmar kvar till den stora galan är schemat fortfarande hektiskt för de svenska Oscarshoppen. Malik Bendjelloul slussades under lördagskvällen mellan olika fester för att in i det sista representera sin dokumentär "Searching for Sugar Man".
Han är storfavorit men hävdar att han inte förberett något tacktal.
– Jag har inte gjort det inför någon av de här galorna jag varit på. Det känns så konstigt att göra det, vi får se hur det går, säger han.
Galaklädseln är dock klar. Det blir smoking, ("den är fin") precis som för alla herrar på plats.
Lite knepigare har det varit för Alicia Vikander att förbereda sin galastass. På en pressträff på ett lummigt hotelltak med pool berättar skådespelerskan att hon har pressat in tre provningar för sin klänning, som hon inte vill avslöja något om, i sitt späckade schema.
- Jag har ingen stylist än, jag bestämmer själv vad jag ska ha på mig på alla events. Det tar sin tid, men den uppmärksamheten man får på röda mattan är viktig. Och för att kunna stråla där måste man känna sig vacker, ha något som känns bekvämt, säger hon.
Hennes film, "A royal affair", är nominerad i kategorin bästa icke engelskspråkiga film och tillsammans med motspelaren Mads Mikkelsen ska Alicia Vikander vara på plats för att gå på röda mattan redan under tidig eftermiddag lokal tid.
- Jag börjar göra mig i ordning redan på morgonen. Hoppas bara jag hinner sova lite innan, säger hon och tillägger att hon är trött efter att ha rest till Los Angeles direkt från inspelningen av Wikileaks-filmen "The fifth estate" i Bryssel.
Gustaf Skarsgård är på plats för den norska nominerade filmen i samma kategori, "Kon-tiki". Han spelar den svenske besättningsmedlemmen på Thor Heyerdahls flotte, men ska däremot se galan på annat håll.
- Det blir på något viewing party tror jag. "Amour" är ju storfavoriten och kommer säkert att vinna men vår film har verkligen buzz. Även om den inte vinner märker man att den väcker uppmärksamhet.
Han har också passat på att träffa familj och kompisar i LA.
- Och så har jag gjort en del events. Det bästa var ett symposium för de utländska nominerade. Ang Lee var där och så visade de klipp ur alla filmerna. Då blev jag faktiskt ganska rörd, för bakom glittret och glamouren finns det ändå från akademins sida en riktigt genuin kärlek för film, säger Gustaf Skarsgård.
Dessutom närvarade han på den skandinaviska fest som anordnats för att fira alla norska och svenska nominerade på lördagen. I en norsk klädbutik i Beverly Hills serverades våfflor, champagne för nya och gamla Hollywood-svenskar, som Dolph Lundgren och Oscarsveteranerna Per Hallberg och Paul NJ Ottosson. De är ljudexperter som redan har två statyetter var. I år står de mot varandra i kategorin bästa ljudredigering för filmerna "Skyfall" respektive "Zero dark thirty".
- Jag vågar inte spekulera. Men jag har börjat fila på ett tacktal, säger Paul NJ Ottosson.

TT Spektra