Turkiet förhandlar med PKK-ledaren Öcalan

2:05 min

I Turkiet har säkerhetstjänsten inlett förhandlingar med den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan. Den turkiska statens mål är att få PKK att lägga ner vapnen, efter den konflikt som pågått sedan 1984. Vår korrespondent har träffat PKK-ledarens bror.

– Jag vill att det här blodet ska stoppas, så sa min bror till mig, säger Mehmet Öcalan, bror till Abdullah Öcalan, som varit fängslad sedan 1999.

Nyligen träffade han sin bror på fängelseön Imrali i Marmarasjön utanför Istanbul. Abdullah Öcalan är ledare för den väpnade gruppen PKK som stridit mot den turkiska staten sedan 1984. Mer än 40 000 personer har dödats i konflikten. De kurdiska rebellerna strider för ökade rättigheter, större självstyre och att det kurdiska språket får användas i officiella sammanhang.

Nyligen började den turkiska säkerhetstjänsten förhandla med den fängslade PKK-ledaren. Han är en nyckelaktör enligt Saban Disli, parlamentariker och en av grundarna av regeringspartiet AKP:

– Det är uppenbart att han kan kontrollera terroristerna, säger Saban Disli och från deras sida får vi signaler om att de är redo för fred.

Abdullah Öcalan ses som en frihetshjälte av många kurder, men PKK är en terrorstämplad grupp i Turkiet. I slutet på förra året visades Öcalans inflytande över den kurdiska rörelsen då han uppmanade 700 kurdiska fångar att sluta hungerstrejka, vilket de då gjorde.

Representanter för det största pro-kurdiska partiet BDP besökte i helgen Öcalan. Den turkiska premiärminstern Tayyip Erdogan har sagt att PKK måste lägga ner vapnen. Men fredsprocessen kommer inte lyckas om den turkiska regeringen inte löser den kurdiska frågan, säger Ahmet Türk, en av de kurdiska politiker som nyligen träffat Öcalan.

– Kurder och turkar vill att vapnen tystnar och de stödjer fredsprocessen, men den viktiga frågan är hur ärlig regeringen är. Regeringens uppriktighet kan bara visas genom praktiska steg, säger Ahmet Türk.