Valet i Italien fortsätter under måndagen

2:02 min

Parlamentsvalet i Italien fortsätter även under måndagen. Europas tredje största ekonomi är i djup ekonomisk kris och oron är stor både bland italienare och runt om i Europa att Italien inte ska få en stark och stabil regering, som kan ta itu med problemen.

Valdeltagandet blev i går lägre än förra gången; 55 procent röstade i årets val, mer än sju procentenheter lägre än förra valet 2008, enligt officiella beräkningar.

Hur Italiens president Giorgio Napolitano röstade i går är en väl förborgad hemlighet. Den 87-årige tidigare vänsterpolitikern kom till vallokalen i mörk rock, ljusblå skjorta och vinröd slips och lade sina tre valkuvert i boxarna, ett för deputeradekammaren, ett för senaten och också ett för regionalvalet här i Lazio.

Det pågår nu samtidigt regionala val i Lombardiet runt Milano, i Lazio runt Rom och i Molise, öster om Neapel. De har kommit i skuggan av parlamentsvalet, men det är regionalt som senatsplatserna avgörs och det är just i senaten som parlamentsvalets trolige segrare, vänstermannen Pier Luigi Bersani, kommer att få minst stöd. Högerpartierna är starka i norr och kan sätta krokben för Bersanis politiska grupp på vänsterkanten.

President Napolitano var mannen som redde upp kaoset i november 2011, då förtroendet för Italien hade gått i botten och räntan skenade vilt. Silvio Berlusconi tvingades då avgå och presidenten tillsatte ekonomiprofessorn Mario Monti att styra Italien.

Utgången av det pågående valet är allt annat än säkert och Napolitano kommer sannolikt att få en central roll för att se till att en hållbar partikoalition tar över ledningen.

Fyra grupper står mot varandra. Ingen väntas få någon egen majoritet, så vem kan stödja vem i slutänden.

Vallokalerna stänger klockan tre och någon timme efter det börjar resultaten komma.