Putin vill tvinga ryssar fimpa cigaretterna

2:00 min

I Ryssland tar man nu strid mot landets alla rökare. I dag skrev president Vladimir Putin under en lag som gör det förbjudet att röka på allmänna platser som busshållplatser och perronger, men också kaféer och restauranger.

Förbudet är bra, tycker Moskvabon och icke-rökaren Michail Marusjkin.

– Nu störs man av rökarna, på busshållplatsen eller bara när man går på gatan. Så jag är för, säger läraren Michail Marusjkin.

Fast han tvivlar på att lagen kommer följas.

– Många lagar följs dåligt här, jag tror det här kommer bli en sån. Det handlar mest om populism, säger Michail.

Fast en opinionsundersökning nyligen gjord av Levada center visar att antitobakslagen inte alls är särskilt populär. En majoritet tycker att lagen går för långt, och att det bör finnas särskilda platser avsedda för rökarna där det nu blir helt förbjudet att tända en cigarett.

För lagen kommer göra livet ordentligt svårare för landets rökare. Från första juni i år blir det förbjudet att röka bland annat på lekplatser, i och runt sjukhus, i närheten av stationer och flygplatser samt i trapphus. Ett år senare införs rökförbud på hotell, restauranger och på tågperronger.

Dessutom kommer tobaksreklam förbjudas i  tv och tidningar, priset på cigaretter höjas och antalet försäljningsställen ska också minskas.

Rysslands hälsoministerium räknar med att rökningen i Ryssland nu ska minska med 40 - 50 procent, och att dödsfallen kopplade till tobak kommer att sjunka med åtminstone 150 000 fall per år.

Medicintidskriften the Lancet publicerade förra året en undersökning som hävdade att ryssarna faktiskt röker mest i hela världen.

På en trottoarkant i Moskva står David med en cigarett i mun. Hans bil står fastklämd mellan två andra bilar och han kan inte köra därifrån.

– Jag blev så nervös så jag gick och köpte cigaretter. Fast efter två infarkter borde jag inte röka, säger David.

– Det här är en jättebra lag.