Malik Bendjelloul: "Sista etappen på en lång resa"

Svenske Malik Bendjelloul fick alltså en Oscar i natt för dokumentärfilmen "Searching for Sugar Man". Roger Wilson, filmkritiker på Sveriges Radios filmprogram Kino, menar att det är ett tecken på en större internationalisering för svenska dokumentärer.

Roger Wilson säger att regissören Malik Bendjelloul, som redan fått erbjudanden om nya filmprojekt, kommer att överösas med fler erbjudanden efter att han fått filmvärldens största pris.

– Jag tror att det kommer att bli oerhört mycket lättare för honom att genomföra nästa projekt. Jag tror också att det här är ett tecken i tiden på en större internationalisering för svenska dokumentärer över huvud taget, säger Roger Wilson till Kulturnytt.

Filmen har redan fått ta emot prestigefyllda priser världen över på olika filmfestivaler, bland annat det brittiska Baftapriset. Men det är första gången sedan 1984 som en svensk film belönas med en Oscar. Då gick fyra statyetter till Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander".

Filmen "Searching for Sugarman" handlar om den amerikanska musikern Sixto Rodriguez, som glömdes bort i USA, men som utan att veta om det var en superstjärna i Sydafrika. Gunnar Bolin, Sveriges Radios kulturkorrespondent, säger att temat för dokumentärfilmen - att gå från botten till toppen - är något vi älskar att se.

– Det är ju väldigt intressant att ställa sig frågan varför den ena blir världsberömd och stenrik och den andra glöms bort, säger Bolin till P1-Morgon.

Malik Bendjellouls film tävlade i dokumentärklassen mot filmerna "5 Broken Cameras", "The Gatekeepers", "How to Survive a Plague" och "The Invisible War", filmer med politiska förtecken. Roger Wilson tror att juryn fastnade för "Searching for Sugarman" för att den handlar om underhållningsindustrin.

– Det finns lite självbespegling. Jag tror man faller för en historia om underhållningsindustrin snarare än om Israel-Palestinafrågan eller kampen om aids.

Malik Bendjelloul fick ta emot priset ur superstjärnan Ben Afflecks hand 03.44 på måndagsmorgonen svensk tid, tillsammans med sin brittiske medproducent Simon Chinn.

– Oh boy! Tack så mycket. Tack till Akademin och tack till en av de bästa sångarna någonsin, Rodriguez, sa Malik Bendjelloul, som även passade på att tacka bland annat Sveriges Television och Svenska filminstitutet förutom sina vänner och sin familj.

Frågan är vad filmskaparens nästa projekt blir. När SVT når Malik Bendjelloul mitt i vimlet efter prisutdelningen pratar han redan om framtiden.

– Det känns som sista etappen på en lång resa. Imorgon är det måndag, då är det dags att börja jobba, säger han till SVT.

Gunnar Bolin säger att priset kommer att innebära "ett angenämt elände" för Bendjelloul, eftersom alla kommer att ha ögonen på honom nu.

– Självklart kommer det att vara lätt för nästa projekt att gå igenom och han kommer nog att ha rätt präktigt med prestationsångest för att leva upp till den här succén en gång till, säger Bolin.

– Frågan är om han kommer att fastna i USA, få ett annat internationellt erbjudande eller åka hem och fortsätta, säger Roger Wilson.