Cyperns nya president minskar hotet mot euron

1:19 min

Det står klart vem som blir ny president i Cypern. Beskedet i går kväll undanröjer ett av de omedelbara hoten mot eurozonens framtid. Men många återstår, rapporterar vår ekonomikorrespondent.

Nicos Anastasiades fick nästan 60 procent av rösterna i presidentvalet i Cypern. Det undanröjer det första hotet om att lilla Cypern ska fälla hela eurozonen.

Den nuvarande kommunistiske presidenten har vägrat gå med på många av de villkor som de övriga euroländerna har ställt för att rädda Cypern undan statsbankrutt och kanske från att tvingas lämna eurozonen. Cyperns pengar är slut i början av juni.

Men den nu valde konservative Anastasiades har lovat att göra det som behövs i förhandlingarna med eurozonen. Så nu återstår bara det svåraste: Hur ska räddningsoperationen gå till?

Cypern behöver ungefär 17 miljarder euro för att inte gå under. Det är inte mycket pengar i ett euro-sammanhang. Cypern är det tredje minsta landet inom eurozonen.

Men principiellt är det ett jätteproblem. Ett så stort räddningspaket motsvarar hela Cyperns bruttonationalprodukt, och skulle göra statsskulden alldeles för hög.

Så någon måste helt enkelt skänka pengar till Cypern, och frågan är vem. För vad det blir för följdverkningar om ett land får en massa pengar av de övriga länderna inom eurozonen för att överleva. Vad säger då alla andra som vill ha hjälp?

Det finns då risk att storleken inte har nån betydelse. I eurozonens skuldkris