Lågt valdeltagande väntar Italien

1:42 min

Valdeltagandet  i Italien har varit betydligt lägre än förra gången år 2008. Det kan till en del bero på att snö och regn helt enkelt hindrar väljare att ta sig till vallokalen. Men det avspeglar också ett politikerförakt. Italienarna är besvikna på politikerna, säger bokhandlaren Francesco Ferrara.

Italienare röstskolkar både frivilligt och kanske ofrivilligt. På många håll i bergen har det varit svårt att ta sig fram i snöstormen. I Rom har vuxna barn försökt lotsa sina åldrade föräldrar till vallokalen i ösregnet.

Italienare kan bara rösta i sin hemkommun, vilket gör att vissa kanske struntar i att göra en lång resa hem för att lägga sin valsedel i lådan. 

På internet spekuleras det i valutgången, eftersom opinionsmätningar är förbjudna sedan två veckor. Valet beskrivs som en hästkapplöpning, där den som galopperar fortast fortfarande är vänstermannen Pier Luigi Bersani.

Frågan tycks där mest vara med vilken marginal han segrar. Det kan påverka hur hårda åtstramningar, som kan vänta italienarna. 

Bruno Tiozzo, konsult på EU-ministeriet i Rom, tror inte på några våldsamma upplopp.

– Jag tror inte vi kommer se några protester som man har sett i Grekland eller Spanien. Det är oftast yngre människor som protester och ser man hur Italiens befolkningspyramid ser ut så är det ungefär det omvända. Gruppen äldre invånare som är äldre än 65 år är mycket större än gruppen ungdomar, säger Bruno Tiozzo.