Brittisk kardinal avgår efter sexanklagelser

1:04 min

Den högste representanten för katolska kyrkan i Storbritannien avgår efter anklagelser om, som man uttrycker det, olämpligt uppträdande.

Kardinal Keith O´Brien, den skotska katolska kyrkans överhuvud, förnekar alla anklagelser om att han skulle ha gjort närmanden mot unga präster under 1980-talet, som tidningen The observer avslöjade i går.

Enligt tidningen har fyra präster anmält kardinalens uppträdande till Vatikanen som nu utreder anklagelserna. Och trots O´Briens förnekanden väljer han alltså att avgå. Enligt en talesperson för Vatikanen accepterade påven hans avskedsansökan i början av förra veckan. 

Efter flera stora skandaler om sexuella övergrepp av katolska präster i bland annat USA och Irland har kyrkan anklagts för mörkläggning. Och O´Briens avgång väcker nya frågor. För den katolska kyrkan kommer skandalen dessutom i ett känsligt läge. Kardinal O´Brien är en av de kardinaler som så småningom ska samlas i konklav i Rom för att välja en ny påve, och Vatikanen har sagt att uppgifterna om  O´Brien är ett försök att påverka den processen.