Samtal med Alice Petrén

2:15 min

Ekots Alice Petrén, på plats i Rom, kommenterar läget.

Hur ser valutgången ut?

– Det ser ju ut som att vänstern faktiskt har flest platser i underhuset men att det kan bli kärvt i senaten. Den senaste skylten jag ser här på tv är att de har 105 stolar i senaten och att högern har 113 stolar, men att Mario Montis grupp, mittengruppen, har 20 stolar och om Bersani då börjar samarbeta med monti så skulle det kanske gå. Samtidigt så finns det en annan faktor i det hela och det är att Beppe Grillo är det största partiet, eller ett stort enskilt parti och det kommer bli väldigt rörigt för president Napolitano att hitta några utvägar ur det här nu.

Resultatet har varit och är ju väldigt osäkert. Hur reagerar italienarna på det här?

– De var trötta innan de gick till val och de lär inte bli gladare av det här. För det blir ju en svår situation och än är inte alla röster räknade och än är det mycket som kan hända för det har ju gått väldigt mycket upp och ner. Den här tvärsäkra tonen man har i början, den försvinner allt mer under kvällen. Men italienarna är ju trötta på politikerna.

Vad jag har förstått så har det varit svajigt på Milano börsen i dag. Vad säger politikerna om det här resultatet?

– De har ju ännu inte framträtt, just eftersom det är så osäkert. Så vi får nog vänta på deras kommentarer och vad de kan säga om utgången av det här valet.

Vad skulle hända om det blir väldigt jämnt i senaten?

– Det kan ju i det yttersta läget bli nyval. Någon har redan hunnit nämna det. Men än så länge så får vi väl se hur stolarna faller och vad det kan bli för konstellationer och vad Napolitano kan hitta för lösningar mellan de olika partierna. Men Beppe Grillo, protestpolitikern har gjort ett rekordval, det ska noteras.

                                                                                 Ekot