20 000 anmälda id-bedrägerier 2012 i Stockholm

2:26 min

Över hälften av alla anmälda bedrägerier i Stockholmsområdet är kopplade till id-kapningar. Det motsvarar närmare 20 000 anmälningar 2012.

Den bedömningen gör Anders Olofsson, nationell samordnare vid Stockholmspolisens bedrägerirotel.

– Det kan ligga på mellan 50 och 60 procent av inflödet som är kapade identiteter. Jag utgår från Stockholm, men vet att problemet är ganska likartat i hela landet, säger Anders Olofsson.

Med stulen identitet, genom att stjäla ett id-kort, eller än vanligare, genom att en gärningsman hackar sig in i exempelvis företags- eller hotellregister, där uppgifter om kunder förvaras, kan varor beställas för stora summor i en annans namn. Efter att David Klaessons id-kort försvann, en kväll på stan i december, började hans problem.

– Jag fick kreditupplysningar på posten, en månad efter att köpen hade gjorts. Då fick jag reda på att någon har gjort stora köp i mitt namn. För 17 370 kronor exakt.

Problemen fortsatte. Efter kreditupplysningarna kom fakturor på fler köp.

– Sen, nu i januari, fick jag två till från Stadium och Ikea på nästan 20 000 kronor vardera. Då var det samma sak igen. Då fick man börja springa till polisen och hämta ut alla rapporterna för att skicka in dem så fort som möjligt.

Id-kapningar, liknande de David utsatts för, begås oftast av enskilda gärningsmän. När det gäller att ta lån med falsk identitet är det vanligare med organiserad brottslighet bakom. Tio till femton lån kan beviljas under en och samma dag, med falska id-uppgifter. 100 000-tals kronor kan därefter utbetalas och försvinna på några timmar.

– Det är fortfarande jobbigt att veta att någon går runt med mitt leg och kan fortsätta göra på det här sättet, säger Anders Olofsson.

Kapningarna kan inte bara slå hårt mot drabbade privatpersoner, utan också innebära stora kostnader för samhället. Polisens arbetstid till exempel, för att gå igenom alla tusentals anmälningar med kopplingar till id-kapningar motsvarar runt 50-talet utredare på heltid, eller merparten av all utredningstid, bara vid bedrägerirotlarna i Stockholms län, säger Anders Olofsson. 

– 60 till 70 procent säkert är id-kapningar som våra resurser går åt till.

Kanske, säger han, krävs nu en lagändring, så företag och låneinstitut bidrar mer till att få bukt med de omfattande id-kapningarna.

– Är det så att ett företag i uppenbart vinstsyfte slarvar med sådana här saker, då ska det inte vara samhällets sak, självklart, att driva ärendet, utan då får företaget själv stå sitt kast, säger Anders Olofsson.