Upp till bevis för EU:s linje i Syrienkrisen

2:23 min

EU-länderna är oeniga om hur de ska tolka förra veckans beslut om att förändra EU:s vapenembargo mot Syrien. Storbritannien vill få möjlighet att förse den syriska oppositionen med vapen, och i en intervju med Ekot säger den brittiske utrikesministern William Hague att krisen i Syrien är så allvarlig att EU måste öppna för "alla möjligheter".

– Redan har minst 60 000 människor dött. De allra flesta av dem är civila, och de allra flesta av dem har blivit dödade av regimen. Om den här krisen fortsätter att förvärras ännu mer är det mycket viktigt att vi håller öppet för alla möjligheter, säger Hague.

William Hague ler konstant när vi ses, men hans retorik hör till de tuffare i EU-kretsen. I månader har han tryckt på för att EU ska tillåta vapenleveranser till Nationella Koalitionen i Syrien, och de "alla möjligheter" han nämner kan ses som en diplomatisk omskrivning av att kunna beväpna rebellerna.

Sverige och flera andra EU-länder håller dock emot, bland annat av rädsla för att europeiska vapen ska hamna i fel händer.

Den djupa splittringen inom EU om vapenembargot ledde till en svårtolkad kompromiss vid utrikesministrarnas möte den 18 februari. Enligt beslutet ska EU bland annat "hjälpa oppositionen" i Syrien och ge ökat "icke-dödligt stöd och teknisk assistans för att skydda civila". Just nu pågår en strid här i Bryssel om tolkningen av beslutet.

Betyder till exempel den tekniska assistansen att EU-länder får utbilda den syriska oppositionen i att hantera dödliga vapensystem? Enligt källor till Ekot är ett par medlemsländer även oroliga att beslutet kan ses som att EU de facto erkänner oppositionen som Syriens rättmätiga regering. William Hague medger att förra veckans beslut inte är glasklart.

– Vi enades om att ändra vapenembargot. Nu arbetar vi med detaljerna kring det, säger den brittiske utrikesministern.

I dag träffas EU-ländernas chefsdiplomater för att försöka enas om detaljerna. Men det är bråttom, för utan en överenskommelse upphör hela EU:s sanktionspaket mot Syrien natten till fredag. Då handlar det om både vapenembargo, oljeembargo och flera andra sanktioner.

Många här i Bryssel anser att det vore pinsamt för EU om en inre oenighet inom unionen skulle leda till ett minskat tryck på Assadregimen.