Turister omkom i ballongkrasch i Egypten

En varmluftballong med minst 19 turister störtade på tisdagsmorgonen i staden Luxor i Egypten. Efter olyckan förbjuds tills vidare alla ballongfärder i landet.

Det var under en gryningsflygning över Nilens västra strand nära staden Luxor – ett populärt sätt att uppleva sevärdheter som Konungarnas dal – som en explosion inträffade på varmluftsballongen.

Ballongen befann sig på cirka 300 meters höjd.

En representant för det företag som organiserade flygningen berättade för nyhetsbyrån Reuters att två personer överlevde kraschen - piloten och en turist.

De 19 döda kommer bland annat från Hong Kong, Frankrike Japan och Storbritannien. Det finns inga uppgifter om att någon svensk ska ha funnits med ombord.

Många bedömare fruktar nu att olyckan ska bli ytterligare ett allvarligt slag mot den egyptiska turistindustrin, som drabbats hårt av den politiska instabilitet som följt den arabiska våren.

Turismen står för nära tio procent av Egyptens ekonomi.

Ivar Ekman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista