Sista valdebatten inför presidentval i Kenya

1:51 min

Om en vecka är det presidentval i Kenya, ett val som följs med spänning av omvärlden efter de svåra våldsamheterna under det förra valet.

I går kväll hölls den sista valdebatten, som följdes på tv-apparater runt om i huvudstaden Nairobi. 

Ämnet för kvällen var ekonomi och landfrågor och första spontanapplåderna och skratten fick yngsta kandidaten Dida när han sa att det inte borde finnas några super-kenyaner, som tjänar ett par miljoner shilling i månaden medan de flesta kenyaner får nöja sig med en mycket liten lön.

"Superkenyanerna" är landets politiker, som är ökända för att tjäna mycket och inte tveka att öka sina löner genom egna beslut i parlamentet.

Premiärminister Raila Odinga som är en av favoriterna i valet sa att han själv tänker halvera presidentlönen om han når posten.

Sakfrågorna till trots var ett av kvällens huvudämnen huruvida en av favoriterna alls skulle dyka upp - den kontroversiella Uhuru Kenyatta, som var missnöjd med de hårda frågorna han fick i den förra debatten.

Kenyatta står anklagad inför Internationella brottmålsdomstolen ICC för att vara en av de som anstiftade våldet efter förra valet, då över 1000 personer dödades i dispyten om vem som egentligen vann valet.

– Vår ekonomi går under om han vinner, alla kommer bojkotta oss, säger Julius Mutunga som dricker öl med vänner på en av många barer i centrala Nairobi. Varenda stol framför tv-apparaten är upptagen.

Men enligt den senaste opinionsundersökningen har Kenyatta precis gått om premiärminister Odinga som favorit, och Kenya kan bli det andra landet i världen, efter Sudan, som har en statschef som står åtalad i ICC.

Afrikakorrespondent Maria Sjöqvist twittrar från Kenya