EU-ledare bekymrade över italienskt valkaos

Det oklara valresultatet i Italien orsakade i dag viss oro på världens finansmarknader. Och från flera av EU:s ledare har det kommit bekymrade kommentarer.

Bland annat från EU-parlamentets ordförande Martin Schulz.

– Valresultatet i Italien är mycket bekymmersamt för Italien, men också för hela EU, säger Martin Schulz. Osäkerheten om hur en regering skulle kunna se ut, kan driva fram förnyad oro för krisen inom eurozonen, säger han.

Och den oron syntes i dag på världens finansmarknader. De kraftigaste reaktionerna har kommit i Italien. När börsen i Milano öppnade i morse, föll aktiekurserna med nästan fem procent. Värst drabbades aktierna i de italienska bankerna, med kursfall på nästan tio procent. Nu i eftermiddag, hade nedgången dock minskat något.

Dessutom har räntenivån rusat i höjden. Italien tog i dag ett sex månaders lån via försäljning av statsskuldsväxlar. Räntan blev nästan dubbelt så hög som vid en liknande försäljning för en månad sedan.

Italienvalet har också satt avtryck i övriga Europa och i Asien, kurserna har fallit på alla börser med mellan en och två procent.

Italien har eurozonens högsta statsskuld efter Grekland. Och att räntorna håller sig på en någorlunda hanterbar nivå, beror till största delen på att Europeiska centralbanken håller Italien under armarna med jättelika stödköp och garantier.