Raul Castros ersättare väcker ingen större uppmärksamhet på Kuba

1:48 min

Raul Castro tänker avgå om fem år och han har utsett Miguel Diaz-Canel till ersättare. Miguel Diaz-Canel som inte ens var född när revolutionen segrade, har inte väckt någon större uppmärksamhet på Kuba. Andra problem är viktigare än att en ny generation snart tar över den politiska makten.

– Politik är inte längre var det en gång var för kubanerna. Fortfarande för tio år sen var ett tal av landets ledare det självklara samtalsämnet dagen därpå, men inte längre, säger Angel Tomas, kubansk journalist och författare.

Han menar att den ekonomiska öppning, om än blygsam, som skett under Raul Castros tid vid makten, har påverkat folks mentalitet.

– Förr när alla arbetade för staten hade alla garanterade inkomster, men samtidigt var det omöjligt att förbättra sin situation. Idag har tryggheten försvunnit, men samtidigt har det öppnats möjligheter att förändra sitt liv, säger Angel Tomas.

Vad kubanerna tänker mest på, det är hur man ska tjäna pengar, menar han.

– Precis som på dom flesta andra håll, är Kuba på väg att bli ett normalt land. Att Raul Castro utser en nästan okänd 52-åring som sin efterträdare när han drar sig tillbaka om fem år, det upplevs inte som speciellt sensationellt, säger Angel Tomas.

Han ser utnämningen av Miguel Diaz-Canel till vice-president som ett klokt val.

– Med tanke på den situation vi lever i, så är nog det här valet det bästa tänkbara. Diaz-Canel är garantin för en lugn och kontrollerad övergång, precis som Raul Castros droppvisa ekonomiska reformer, säger Angel Tomas.

– Det är en tillämpning av Fidel Castros ord om att på Kuba, så kommer aldrig någon Gorbachov att få makten. Om kapitalismen ska återiföras, så ska ske under statlig kontroll, säger den kubanska författaren och journalisten Angel Tomas.