Kommentar: "Vill visa borgerligt självförtroende"

Alliansen har i dag fortsatt att valplanera i Maramö, där det bland annat framkom att partierna kommit överens om att tillsätta arbetsgrupper inom fem områden som ska ligga till grund för ett gemensamt valmanifest. Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg säger att huvudsyftet är att visa upp ett borgerligt självförtroende.

Vad innebär det här?

– Egentligen har de fyra partiledarna mest presenterat en tidtabell och en organisationsplan för sin valkampanj och skapat ett dokument för fem politiska områden som de ska arbeta fram ett valmanifest kring.

– Det skulle kunna vara ett internt dokument, nu blir det offentligt för att man vill bygga ett borgerligt självförtroende för att visa att man vet vad man vill, att man inte tappat kreativitet eller inte har nya idéer. Det har blivit huvudsyftet med den rätt ansträngda övningen i Maramö, som ju tre av fyra partiledare från början helst ville slippa. 

– De fem arbetsgrupperna handlar om stora, tunga områden, men det är flera tunga områden som inte är med. Som jämställdhet och försvarspoltiken.

Varför har man inte det?

– Försvaret för att det är kontroversiellt inom Alliansen, det finns ingen anledning att ge sig in i det. Alla bedömer att det inte är en fråga som avgör valet, partierna kan profilera sig istället.

Är det här ett sätt för småpartierna att få mer inflytande i Allianssamarbetet?

– Man betonade noga att alla fyra partier ska tjäna på samarbetet, man har delat upp arbetsgrupperna så att alla partier ska få syssla med sin ”paradgren”. Men väljarna bryr sig inte så mycket om att alla partier ska tjäna på samarbetet, det är mer ett internt behov.

– Den viktiga punkten i  tidtabellen inför valkampanjen är konventet 2014 och det kommer att präglas av opinionsläget. Då har man haft ett Europaparlamentsval där både Kristdemokraterna och Centern kan ha åkt ur EU-parlamentet och om opinionssiffrorna inför riksdagsvalet visar att C och KD fortfarande ligger i fara att åka ut även där kan det blir rutten stämning på konventet och det kan bli svårt att hitta den där glöden.

– Det som i grunden avgör läget för valet 2014 är regeringens resultat; hur det ser ut med ekonomin, arbetslösheten och sjukvården, säger Tomas Ramberg.