Sri Lanka: "Groteska former av sexuellt våld"

1:20 min

Den lankesiska polisen och säkerhetstjänsten har utsatt tamilska kvinnor och män för systematiskt sexuellt våld och tortyr, enligt en rapport från mänskliga rättighetsorganisationen Human Rights Watch.

David Mepham är chef för Human Rights Watch i London och säger att det de upprepade våldtäkter har pågott under lång tid och att de som utfört det som måste ställas till svars.

– Det är groteska former av sexuellt våld. Upprepade våldtäkter och tortyr som både män och kvinnor utsatts för. Våldtäkterna har ofta skett vid många tillfällen, under flera veckor, av många förövare. De som är ansvariga för detta måste ställas till svars, säger David Mepham.

En 23 årig tamilsk man berättar i rapporten om hur han förra året greps av polis. Han misshandlades med elkablar, brändes med cigaretter och kvävdes med en plastpåse över huvudet som fyllts med bensin. Sedan våldtogs han i tre dagar av olika män.

I rapporten dokumenterar Human Rights Watch 75 olika fall. Det handlar om våldtäkter kombinerade med tortyr under de senaste sju åren och de allra flesta av berättelserna stödjs av medicinska undersökningar.

Det är både män och kvinnor som våldtagits. Det är främst tamiler och våldtäkterna utförs i samband med förhör för att få information om kopplingar till gerillarörelsen de tamilska befrielsetigrarna, som 2009 besegrades av den lankesiska armén.

Våldet är enligt rapporten systematiskt och har utförts i lokaler som tillhör polis, säkerhetstjänsten eller armén.

– Det var byggnader som bland annat tillhörde den centrala kriminalpolsen (CID) eller den lokala polisen lokaler. De som är inblandade är kopplade till den lankesiska regeringen, antingen genom säkerhetstjänsten eller armén, säger David Mepham från Human Rigts Watch

Sri Lankas regeringen gör enligt Human Rights Watch inte mycket för att undersöka vad som hänt. Det gäller också frågan om hur många civila som dog när den lankesiska armén genomförde sin slutoffensiv 2009 mot de tamilska befrielsetigrarna. En uppskattning från FN talar om så många som 40 000 döda.

Regeringen i Sri Lanka förnekar det som påstås i rapporten om våldtäkter och tortyr, det säger regeringens talesperson Keheliya Rambukwella när Ekot når honom i huvudstaden Colombo.

– Det är flagranta lögner, säger Keheliya Rambukwella.

Så det finns ingen sanning i dessa anklagelser?

– Absolut ingen sanning i dem. De så kallade Human Rights Watch, de finansieras av terroristorganisationer, säger Keheliya Rambukwella.