Oppositionen skeptisk till central köttkontroll

1:54 min

Efter den senaste tidens köttskandaler i Sverige överväger regeringen att centralisera all kontroll av köttproduktion. Men partierna i oppositionen är skeptiska till förslaget.

Matilda Ernkrans är socialdemokratisk ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott. Hon kan tänka sig en sådan kontroll, men vill se mer och tycker att regeringen varit alldeles för passiv om matfusket.

– Jag välkomnar om regeringen är beredd att ta något som helst initiativ som faktiskt stärker kontrollen och skyddar konsumenterna. Det har man ju hittills inte varit beredd att göra, säger Matilda Ernkrans.

Jens Holm sitter i samma utskott för Vänsterpartiet. Han anser att förslaget om centraliserad köttkontroll mest är en skenmanöver. Det är annat som behövs.

– Det viktigaste är att vi har tillräckliga resurser för att göra bra kontroller av de livsmedel vi konsumerar. Jag tycker inte att det finns tillräckligt med resurser i dag.

Det var i Ekot i går som landsbygdsminister Eskil Erlandsson kom med sitt utspel om att centralisera kontrollen av all köttproduktion i landet.

I dag sköter den centrala myndigheten Livsmedelsverket kontrollen över drygt 300 större anläggningar. De mindre inspekteras av kommunerna. Men något färdigt förslag har inte ministern. Inte heller någon kostnadskalkyl eller tidtabell.

Carl Schlyter är EU-parlamentariker för Miljöpartiet. Han är skeptisk till centralisering. Se till att få nuvarande system i ordning, kräver han.

– Det är det vi ska satsa på. Att byta system leder bara till nytt kaos, vi har redan sett det med andra kontrollåtgärder.

Sverigedemokraternas ledamot i miljö- och jordbruksutskottet Josef Fransson tror inte heller på centraliserad kontroll.

– Jag tror inte det gör varken till eller från. Det kan lika gärna bli sämre som bättre.

Ett krav som alla oppositionspartier ställer är någon form av ursprungsmärkning av köttet. Socialdemokraterna vill också ha en granskning av hur omfattande fusket är. Vänsterpartiet kräver mer aktiva myndigheter.

I debatten har dykt upp krav om skärpta straff för matfusk. Socialdemokraterna har inget sådant krav, men Miljöpartiets Carl Schlyter anser att skärpta straff är helt rimligt.

– Det här är grovt fusk och i vissa fall kan det till och med leda till hälsorisker. Det ska inte gå ostraffat.

Även Vänsterpartiets Jens Holm ser gärna en straffskärpning.

– Ja, det tycker jag är något man ska titta vidare på. I dag är det alldeles för lätt att slarva med matkontrollen, det är ju alldeles uppenbart.