Åklagarens expert kan fälla Mangs för fler brott

1:34 min

Peter Mangs är skyldig till fler grova brott än dem han dömdes för i tingsrätten, menar åklagarna. Därför begärde de i dag in tilläggsförhör med en vapenexpert från Statens kriminaltekniska laboratorium. Tisdagen blev den viktigaste dagen i hovrättsförhandlingarna mot den livstidsdömde Mangs.

– Vi menar att det finns ett samband mellan de olika brotten och tillvägagångssätt. Det finns ett teknisk samband i vissa fall som vi tycker är intressant. Sedan får vi se vad hovrätten kommer fram till, säger chefsåklagare Solveig Wollstad.

Den tekniska bevisningen var avgörande när tingsrätten fällde Peter Mangs för två mord och fem mordförsök. Men han friades för ett mord och fem mordförsök eftersom tingsrätten ansåg att den tekniska bevisningen på de åtalspunkterna inte var tillräckligt stark.

I dag försökte åklagarna klargöra med hjälp av SKL:s expert att den bevisning som tingsrätten ansåg var för svag egentligen är stark.

Åklagarna visade hur kulor från brott han fällts för kan kopplas till kulor från brott han friats för.

Peter Mangs fortsätter att neka till brott och har, enligt åklagarna, begärt att kulor och kulfragment från morden och mordförsöken skall sparas inför en eventuell begäran om resning om han nu också fälls av hovrätten.

Kammaråklagare Håkan Larsson menar att Peter Mangs skall fällas för tre mord och tretton mordförsök och därför var dagens tilläggsförhör med vapenexperten Stefan Pettersson särskilt viktigt. Han fick en rad frågor i rätten.

– Har du rent praktiskt suttit och jämfört kulan från Regementsgatan med kulan från Venedelsfridsgatan med kulan från Munkhättegatan med kulan från Regementsgatan med kulan från Köpenhamnsvägen? Alla kulorna korsvis mot varandra? Och de stämmer då som du har beskrivit?

– Ja, jag har hittat överensstämmelser mellan de här, svarade Stefan Pettersson.