Vilda spekulationer om Italiens politiska framtid

I Italien pågår nu intensiva spekulationer om ur landet ska ta sig ur sitt politiska stilleståndsläge. Helgens parlamentsval gav ingen klar segrare i senaten. Italiens regeringschef måste ha övertaget i båda kamrarna för att kunna styra landet, så nu är frågan vilka som är öppna för en koalition eller att ge en konkurrent sitt stöd.

– Det enda som vänstermannen Bersani och högerpolitikern Berlusconi har gemensamt är att deras namn börjar på B, säger hotelldirektören Ricardo Cocco.

Han tror absolut inte på den senaste spekulationen, att de två välkända etablerade politiska motståndarna nu skulle kunna samarbeta.

– Vänsterpolitikern Bersani skulle kanske kunna jobba med Beppe Grillo, men personligen litar jag inte på missnöjespolitikern. Och Berlusconi ihop med Grillo är totalt uteslutet, säger hotelldirektören.

Journalister, ekonomer, politiker, diplomater och många, många fler är i full gång med att fundera ut tänkbara kombinationer, som det kan förhandlas om. Det gäller att finna någon form av regering, som alls kan fungera.

På förmiddagen diskuterades modellen att vänsteralliansens Bersani, som har majoritet i underhuset, skulle försöka fånga stöd från Montis centerpolitiker i senaten och sedan förhandla fråga för fråga med Beppe Grillos många senatorer. Men allt svänger hela tiden.

De olika partiledarna positionerar sig och positionerar om sig. Det kommer sannolikt att pågå konsultationer ett bra slag framöver. En variant är att hålla nyval enbart för senaten.

 Parlamentet möts första gången den 15 mars. Sedan ska en ny president för Italien tillsättas efter den 15 april, så ett totalt nyval skulle ligga bortom det.