Hälsoklinik i Afghanistan förstörd av Isaf-styrkor

1:22 min

För andra gången på ett halvår har internationella Isaf-styrkor i Afghanistan ockuperat och delvis förstört en hälsoklinik som drivs av Svenska Afghanistankommittén. Efter den tidigare incidenten fick man försäkringar om att det inte skulle inträffa igen.

– Vi har inte fått det bekräftat men de rapporter vi får in är att det var amerikanska soldater. Rapporterna kommer både från vakten som fanns på kliniken när det här skedde men även från folk i byn. Vi tror med största sannolikhet att det är amerikanska specialstyrkor det handlar om, säger Andreas Stefansson från Svenska Afghanistankommittén.

I oktober ockuperade amerikanska Isaf-styrkor en annan av Afghanistankommitténs kliniker i tre dagar. Då fick man försäkringar om att det inte skulle hända igen.

– Det är därför vi utrycker att är bedrövligt att det hände igen, säger Andreas Stefansson.

Svenska Afghanistankommitten har nu tillsammans med övriga 26 organisationer som bedriver sjukvård i landet begärt att Hälsovårdsministeriet i Kabul ska garantera att militära intrång på hälsokliniker inte händer igen. 

Sayed Ashrafuddin, ordförande i Paraplyorganisationen Alliance of Health Organizations, säger sig vara "mycket bekymrad över de militära intrången som nu rapporteras från olika delar av Afghanistan". Enligt Sayed Ashrafuddin bryter alla militära grupper i landet på detta sätt mot Genevekonventionen.

Någon ursäkt från de amerikanska trupperna har Svenska Afghanistankommitten inte fått. Andreas Stefansson tror att det kommer nya attacker mot hälsokliniker från de internationella Isaf-styrkorna.