Åtalad kandidat kan vinna presidentval i Kenya

2:17 min

I Kenya är det nu bara några dagar kvar till presidentvalet, som ses som avgörande för landet. En av favoritkandidaterna står åtalad i Internationella brottmålsdomstolen, ICC.

Valet kan innebära att Kenya får en statschef som står åtalad för brott mot mänskligheten; kandidaten Uhuru Kenyatta anklagas i Internationella brottmålsdomstolen, ICC, för att vara en av dem som låg bakom våldet under förra valet, då över 1 000 människor dödades.

Och till mångas förvåning är det just han som seglat upp som en av favoriterna i valet.

Kenyatta och hans vicepresidentkandidat Ruto som också står åtalad i ICC, är mycket skickliga politiker och har lyckats vända ICC-åtalet till sin fördel, genom att säga att de är oskyldigt anklagade och spela på känslor av att de är utsatta för konspirationer från väst. På så vis har Kenyatta blivit en martyr istället för föraktad och skydd.

Det anser Ndung´u Wainaina, chef för en av de kenyanska människorättsorganisationer som i domstol försökte stoppa möjligheten för Kenyatta att ställa upp i valet. Enligt Kenyas nya grundlag borde inte någon åtalad för brott kunna ställa upp i ett val, anser organisationerna. Men domarnas svar blev bara att det inte var deras sak att avgöra vilka som får kandidera.

Ambassadörer från EU har meddelat att de kommer ha mycket svårt att samarbeta med en statschef som står inför ICC, så "lite kontakt med ICC-åtalade som möjligt", är standard enligt EU. Men även det beskedet slog genast tillbaks, med kenyanska politiker som anklagade EU för att lägga sig i och försöka styra valutgången.

Premiärminister Raila Odinga har hittills lett i opinionsundersökningarna, men i en av de senaste gick Kenyatta om med några tiondelar. Det ser ut som ett mycket jämnt val, och med väldigt höga insatser.

För Kenyatta handlar valet om att kämpa för sitt existens, och vinner han valet tvivlar Wainaina på att Kenyatta kommer att åka till Haag trots att han lovat att ställa upp i den internationella rättegången. Kenya får i så fall en president som i princip inte kan resa utomlands utan risk för att gripas, och landet blir en slags pariastat, befarar Wainaina.