Fler dödsintygskrav från Försäkringskassan

Det finns uppgifter om ytterligare fall där Försäkringskassan krävt att få dödsintyg från en cancersjuk person, för att betala ut sjukpenning. Läkarförbundet känner inte till intygskraven, men tar avstånd från dem.

Under måndagen rapporterade medier om en cancersjuk man som enligt Försäkringskassan skulle behöva skaffa ett skriftligt intyg med datum på när han förväntades avlida, för att få sjukpenning.

Enligt SVT Nyheter har det förekommit andra liknande intygskrav. En kvinna med leukemi behövde läkarintyg på att hon var dödssjuk för att få behålla sjukpenningen.

Ove Andersson, andre vice ordförande på Läkarförbundet, har tidigare varken hört talas om att Försäkringskassan krävt in dödsdatum eller intyg om att en patient är dödssjuk.

– Men är det så är det oerhört alarmerande. Uppskattad livslängd har väldigt liten relevans för om du ska kunna jobba. Det är den individuella förmågan och patientens upplevelse av situationen som avgör det.

Däremot har Andersson, som är den på Läkarförbundet som håller i dialogen med Försäkringskassan, sett att kassan i vissa andra fall kräver in intyg som kanske inte krävs för att fatta ett beslut.

– Vissa handläggare har beslutsvånda. För att kunna fatta beslut vill man ha väldigt tydliga besked. Då kommer de med krav på tillägg till intyg.

                                                                                                            TT