Bersani väntas bilda regering efter valet i Italien

1:35 min

I Italien erkände vänsterledaren Pier Luigi Bersani att han visserligen kommit först i parlamentsvalet, men inte segrat.

Bersani väntas ändå i första hand få uppdraget att försöka bilda en regering i det politiska kaos som har uppstått. Under sitt framträdande i går sträckte han ut handen mot proteströrelsen Fem stjärnors ledare Beppe Grillo, men krävde också ansvar och besked.

De har hittills velat att alla vi politiker ska dra hem, men nu när de själva har blivit en del av oss, så är det dags att de säger vad de vill göra eller så är det de, som kan försvinna, föreslog vänsterledaren Pier Luigi Bersani, när han kommenterade missnöjesrörelsen Fem Stjärnor med Beppe Grillo i spetsen.

– Säg vad ni vill göra för ert land och för era barn. Punkt slut, sa Bersani.

Beppe Grillo hade strax innan sagt att han inte är beredd att ingå i en koalition med några andra. Vi tänker ta fråga för fråga, var Grillos besked.

Men Bersani smulade sönder de orden med att ett regering inte kan styra ett land fråga för fråga, utan att den har ett helhetsansvar. Bersani underströk att han inte överger skeppet utan är beredd att navigera.

Om Bersani och Grillo kommer kunna finna varandra är alltså alldeles för tidigt att säga något om. Spelet om regeringsmakten kan komma att ta flera veckor till framemot mitten av mars, då parlamentet öppnar, om inget överraskande händer.

Ståuppkomikern Beppe Grillo föreslog igår dramatikern och Nobelpristagaren Dario Fo, som stött honom under valkampanjen, som Italiens nästa president.