Klartecken för ny försvarsminister i USA

2:12 min

Chuck Hagel är nu USA:s nye försvarsminister. Han godkändes sent i går kväll av senaten, efter sju veckors prövning. Hagel, som är republikan och krigsveteran från Vietnam, är kontroversiell bland annat på grund av tidigare uttalanden om Israel.

När republikanen Lindsey Graham frågade ut republikanen Chuck Hagel i senaten för några veckor sedan ställde han frågor om ett tidigare Hageluttalande om att senaten trakasseras av en "israelisk lobby". Graham ville veta vilka Hagel syftade på, men Hagel kunde inte ge exempel på någon som trakasserats.

I går röstade de flesta republikanerna mot sin partikamrat Hagel. Men fyra republikaner röstade för, och därmed gick Hagels namn till slut igenom med röstsiffrorna 58 ja mot 41 nej.

Trots respekten för den medaljdekorerade krigsveteranen Hagel, får han kritik för att vara för mjuk och för att ha svikit när han kritiserade president Bushs Irakkrig.

I den fientliga politiska miljön ska Hagel nu genomföra stora besparingar på försvaret, han ska hantera en kritik mot drönarpolitiken och lagligheten i den. Han blir ansvarig för trupptillbakadragandet från Afghanistan och ska ta ställning till ett ökat tryck på att USA ska bidra mer och med vapen för att stoppa växande våld i Syrien, bara för att nämna några frågor.

Senaten ska snart rösta om ytterligare en central person i USA:s säkerhetspolitiska ledning, den föreslagne CIA-chefen John Brennan.

Ett antal demokrater har länge begärt mer information och öppenhet om USA:s drönarpolitik, förarlösa plan som används för att döda dem USA anser vara terrorister.

Drönartvivlarna utnyttjar prövningen av Brennan, som är en av arkitekterna bakom drönarpolitiken, för att få fram mer uppgifter. Obama lovade mer öppenhet i sin regeringsförklaring.

Ökad öppenhet eller ej, så är administrationen fortsatt restriktiv. Det finns trovärdiga medieuppgifter om att administrationen, för att säkra att Brennan blir godkänd av senaten, erbjuder kritiska republikaner mer information i en helt annan fråga som gjort dem tveksamma till att säga ja, nämligen hur Obamas regering hanterade en attack i Benghazi i Libyen den 11 september förra året, där fyra amerikaner dödades. Än är inget datum satt för senatens omröstning om John Brennan.