"USA är på väg att svänga i sin Syrienpolitik"

1:53 min

USA är på väg att ändra sin Syrienpolitik. Det uppger Washington Post och hänvisar till information både från europeiska och amerikanska tjänstemän.

Enligt Washington Post är USA berett att förse rebellerna i Syrien med vad en källa kallar "saker som inte i sig själva dödar människor, som mörkerseendeutrustning, pansarfordon och militär träning".

En annan källa talar om "saker som kan vara till nytta på marken som skottsäkra västar, kikare och kommunikationsutrustning".

USA:s utrikesminister John Kerry är på resa i Europa och Mellanöstern och hans möten med andra ledare handlar till stor del om situationen i Syrien. Efter påtryckningar bland annat från USA:s nära allierade Storbritannien, har EU visserligen inte lyft vapenembargot mot Syrien, men ändrat sina regler så att de medger det som kallas "mer icke-dödlig hjälp och tekniskt bistånd till skydd för civila". Enligt Washington Post har USA:s europeiska allierade arbetat i nära kontakt med USA.

USA har under hela kriget sagt nej till att beväpna rebeller i Syrien, velat att president Assad ska avgå, och hoppas efter det på en förhandlingslösning av det två år långa kriget med minst 70 000 döda.

USA har motiverat oviljan att beväpna rebellerna med oro för att vapnen kan hamna i fel händer, eller vändas mot USA:s vänner, som Israel. Eller att ökad beväpning leder till mer våld, och att USA-inblandning i konflikten kan öka spänningarna istället för tvärtom.

Politiken har fått kritik för att vara för passiv och för att inte försöka stoppa dödandet, för att leda till att de mer radikala krafterna i oppositionen är bättre beväpnade än de moderata krafter som USA vill ha goda kontakter med. Dessa blir samtidigt alltmer kritiska till USA för att de inte får mer hjälp.

Just den kritiken ledde till att ledarna för den syriska oppositionskoalitionen först hoppade av det möte i morgon med Kerry som var tänkt att vara en höjdpunkt på hans resa.

Nu har de enligt tidningarna här uppmanats av såväl utrikesminister Kerry som vicepresident Biden att komma för att USA vill presentera väsentliga förslag.