Påven gjorde sista framträdande inför 100 000

Påven Benedictus XVI höll sitt sista framträdande i Vatikanstaten på Petersplatsen i Rom i dag, innan han i morgon officiellt lämnar sitt ämbete. Minst 100 000 hade samlats för att höra honom tala.

Över 100 000 hade samlats på platsen där myndigheterna placerat metalldetektorer, krypskyttar på taken och förberett fältkliniker. 50 000 biljetter har sålts inför avskedstalet,  men myndigheterna hade alltså förberett för en mycket större publik.

Påven kördes inledningsvis runt i sin vita "påvmobil" i korridorer mellan anhängarna på torget. Han stod upp i bilen, iklädd sin vita dräkt och kalott, med sin högra hand höjd och vinkade till folkmassorna.

Några åskådare höll upp en banner med texten "Benedictus vi kommer att sakna dig", och en annan banner hade texten "Påven är vår stads hjärta".

Kardinal Agostino Vallini sade att stadens invånare känner starka band till den avgående påven.

– De vill inte missa hans sista framträdande, sade Vallini till AFP.

I sitt tal sade påven bland annat att den senaste tiden varit stormig för kyrkan, men att Gud inte kommer att låta den "sjunka". Han sade vidare att han är medveten om allvaret och det nya i sitt beslut att avgå, och att han kommer att fortsätta tjäna kyrkan via böner.

Påven uppmanade också de troende att be inför det tunga arbete som kardinalerna står inför med att utse hans efterträdare.

Talet, på flera olika språk, följdes av långa applåder från folkmassan.

Avslutningsvis rullades påven ut för sista gången i sin vita bil, inför jublande människor.

Benedictus, som efter sin avgång kommer att få titeln pontifex emeritus, är den förste påve på omkring 600 år som lämnar sin post och det sensationella beslutet har skakat Vatikanen.

Den första tiden efter sin avgång kommer Benedictus att tillbringa i sommarresidenset Castel Gandolfo, utanför Rom.