Dafgårds egna prover visar på hästkött

1:33 min

Dafgård, som bland annat levererar köttbullar till Ikea, har nu hittat hästkött i företagets egna prover, berättar Livsmedelsverket. Anders Ånborg som är livsmedelsansvarig för Skövde kommun med kranskommuner, som har avtal med Dafgård, är besviken över att man inte kan lita på innehållsdeklarationen.

Tjeckiska kontrollanter hittade i måndags spår av hästkött i prover från köttbullar som skulle säljas på Ikea. I går berättade vi att Dafgårds egna prover varit negativa, men nu har det kommit ytterligare svar på stickprover som visar en halt av hästkött på mellan en och tio procent.

– Det betyder att det är sant som tjeckiska prover visade - att det är hästkött i deras produkter, säger Karin Cerenius på Livsmedelsverket.

Det handlar om köttprodukter som köttbullar och andra färsprodukter som gått ut på den svenska marknaden, enligt myndigheten.

Ekot har ännu inte fått prata med företaget Dafgårds, som bland annat levererer Ikeas köttbullar, men de har tidigare sagt att de tror att "kriminella handlingar" ligger bakom den misstänkta förekomsten av hästkött.

Karin Cerenius på Livsmedelsverket säger att företaget just nu jobbar intensivt med att spåra och kalla tillbaka produkter.

Anders Ånborg är livsmedelsansvarig för Skövde kommun och nio andra kranskommuner, och de har avtal med Dafgård. Han säger att det här visserligen inte är lika allvarligt som om det skulle handla om exempelvis felmärkta livsmedel med nötter i. Men om det visar sig att det finns hästkött i produkterna som de har kommer de sluta att köpa in dem.

– Det är tråkigt att det finns hästkött i dessa produkter. Det som är tråkigt är att man inte kan lita på innehållsdeklarationen, säger han.

– Vi kommer att avvakta för att se vad Dafgård säger, men vi kommer nog inte att servera de produkterna. Om det visar sig att det är de köttbullarna vi har så kommer vi inte att köpa in dem längre, och kasserar troligtvis de som vi har i eventuella lager.

Hur hästköttet har hamnat bland det andra köttet är än så länge oklart, men klart är i alla fall att Dafgård inte hanterar hästkött egentligen. Så det måste ha kommit annat kött i någon leverans från Europa eller Brasilien, tror Karin Cerenius.

– Det kommer i stora frysta partier och det är svårt även för den som är duktig på kött att se skillnadaden när den kommer i den formen.

Hur stora mängder kött det handlar om där häst är inblandat, är än så länge oklart. Karin Cerenius poängterar att det inte handlar om några farliga produkter och att de än så länge inte sett medicinier i hästkött i någon stor utsträckning.

Men hon säger att det är mycket allvarligt att produkterna varit felmärkta.

– Konsumenter ska alltid veta vad de köper, säger Karin Cerenius.

Anders Ånborg, livsmedelsansvarig för Skövde kommun, säger att i de själva inte gör egna kontroller av sina inköpta livsmedel, utan att man litar på sina producenter.

Man kan man lita på producenterna efter det här?

– Ja, jag hoppas detta är ett olycksfall i arbetet, det hoppas jag verkligen.