Försvaret får stå för hälften när USA ska spara

2:10 min

Av allt att döma kommer USA att genomföra en neddragning av utgifterna som enligt kongressens budgetkontor innebär lägre tillväxt och högre arbetslöshet. Försvaret ska stå för hälften av minskningarna av utgifterna.

– Det finns för många republikaner i kongressen just nu som vägrar att röra sig en millimeter när det gäller att täppa till kryphål i skattesystemet eller skattefördelar och det är det som bromsar allting just nu, sa president Obama i går när han besökte ett varv där man bygger krigsfartyg.

Ordvalet verkar utesluta en kompromiss med republikanerna för att undvika neddragningar av utgifterna i USA som bedöms leda till att tillväxten minskar och fler blir utan arbete.

Det är framförallt försvaret som måste spara, till exempel genom permitteringar, men även bland annat skolor, flyg- och gränskontrollmyndigheter måste minska utgifterna.

Svaret från representanthusets talman, republikanen John Boehner, som redan frestat lyckan inom sitt parti genom att göra upp under galgen med Obama om ekonomin ett par gånger, svarade på ett sätt som inte heller verkar samarbetsinriktat.

– Vi ska väl inte behöva komma med ett tredje förslag innan senaten får ändan ur vagnen och gör nåt.

Alla som trodde att besparingarna aldrig skulle bli av verkar nästan yrvakna i analysen av vad de faktiskt innebär för den egna arbetsplatsen, för stöd från samhället eller för skolan.

Centralbankens chef, Ben Bernanke, som använder penningpolitiken för att stödja den ekonomiska återhämtningen, sa i går inför kongressen att det krävs att finanspolitiken hjälper till och mer än antydde att det är precis tvärtom.