Ikea utökar säljstopp efter hästkött i tester

Livsmedelsföretaget Dafgård har nu själva hittat hästkött i sina egna prover av sina produkter. Möbeljätten Ikea, som Dafgård levererar köttbullar till, har nu utökat sitt säljstopp till alla Dafgårds produkter som innehåller köttfärs.

Ann Holster, chef för Ikea Food Sverige, säger till TT att bland de hundratals tester som hittills gjorts är det ytterst få där det finns indikationer på hästkött.

– Det är i intervallet 1 till 10 procent, säger hon.

I Sverige är förutom köttbullar även kålpudding och wallenbergare bortplockade från serveringen.

Det har även lagts ett säljstopp på wienerkorv från Dafgårds i Frankrike, Irland, Portugal, Spanien och Storbritannien. Sverige påverkas inte, eftersom Ikea har en annan leverantör av wienerkorv här.

Försäljningen av köttbullar har hittills stoppats på Ikea-varuhus i 24 länder - majoriteten av möbeljättens europeiska varuhus samt i Hongkong, Thailand och Dominikanska republiken.

I går hävdade Dafgård att inga av de egna prover som tagits de senaste veckorna visat på spår av hästkött. Samtidigt kom beskedet att även Lantmännen, i väntan på provsvar, dragit tillbaka storköksförpackningar med köttbullar, kåldolmar och oxjärpar tillverkade av Dafgård.

TT