Dafgård: "Vi har blivit utsatta för bedrägeri"

2:05 min

Nu inför Dafgård säljstopp på nötprodukter som ingår i samma produktionslinje som de
Ikea-köttbullar som är stoppade sedan tidigare på grund av att man hittat hästkött i köttfärsen. Det handlar också om vissa enportionsrätter som säljs i matbutiker.

Vd Ulf Dafgård säger att företaget snart kommer att gå ut med en lista över vilka produkter och återförsäljare som är aktuella.

– Det är ju en ganska kaotisk situation för oss. Vi jobbar för fullt för att försöka göra det här på ett så klokt sätt som möjligt, så att alla ska känna sig trygga med det vi gör, säger han.

Hur ser du på att man inte kan lita på märkningen av vad det är för kött i det man köper?

– Vi har ju blivit utsatta för ett bedrägeri här, och när det handlar om kriminalitet så är det ju inte alltid så lätta att värja sig.

Det handlar bland annat om enportionsrätter som säljs i mataffärrer och köttfärsprodukter till restauranger.

Gemensamt för dem är att de är gjorda i samma produktionslinje som de Ikea-köttbullar som är stoppade sedan tidigare. Men de stickprover som visat sig innehålla hästkött kommer alltså från fler partier än det som först uppdagades och innehåller någonstans mellan en och tio procent hästkött, berättar vd Ulf Dafgård.

– Om jag kommer ihåg rätt nu så har vi ett prov som är 3 procent, sedan tror jag att något ligger mellan 1 och tio, men det är inte verifierat. Inget är över tio procent.

Dafgård tror att häsköttet kommer någon mindre leverantör i Europa och Ulf Dafgård beskriver det som att företaget jobbar dag och natt för att lista ut vilken.

Under dagen har också Ikea slutat sälja alla produkter från Dafgård som finns i sortimentet - nu gäller stoppet också bland annat kålpudding och wallenbergare. Och det trots att indikationen på hästkött i Ikea:s egna provtagningar är väldigt liten.

Men Karin Cerenius, Livsmedelsverkets enhetschef för kontrollavdelningen i Västra Götaland, tror att det vi har sett de senaste veckorna bara är en liten del av köttfusket på marknaden.

– Jag tror att det är relativt stort. Går man ut i skogen och hittar ett par kantareller så kan man ju vara övertygad om att det inte är de enda kantarellerna som finns.