Skarp kritik mot EU:s beslut tillåta fiskdumpning

1:30 min

Det kommer skarp kritik mot EU-ländernas fiskebeslut tidigt i morse. Fiskeministrarna enades då bland annat om att även i fortsättningen tillåta att fiskare dumpar av oönskad fisk i havet.

Miljöpartisten Isabella Lövin sitter i EU-parlamentets fiskeutskott.

– Jag tycker det är helt bedrövligt! Ett av de stora signumen för reformen har ju varit att sätta stopp för det här med utkast - dumpning av fisk - och nu har man skapat ett väldigt stort kryphål, säger Isabella Lövin (MP), som sitter i EU-parlamentets fiskeutskott.

I dag beräknas nästan en fjärdedel av all fångad fisk i Europa dumpas i havet igen, trots att den är fullt ätbar. Isabella Lövin och en stor majoritet i EU-parlamentet vill ha ett absolut utkastförbud, men EU-länder som Spanien och Frankrike har kämpat mot det här. Efter en hel natts förhandlingar på ministernivå röstade alla EU-länder utom Sverige för att tillåta fiskare att framöver dumpa mellan 7 och 9 procent av den fisk de fångar.

– Om det är 5 procent, eller 7 eller 9 procent, är faktiskt mindre viktigt. Det viktiga är att man ska kunna kontrollera att det verkligen är inom de här gränserna. Det tror jag kommer att bli väldigt, väldigt svårt.

Det var en stor majoritet i EU-parlamentet som röstade för din linje. Nu är det en väldigt stor majoritet av EU-ländernas regeringar som går för en helt annan linje. Hur sannolikt är det att ni får till någon markant förändring av det här beslutet från i morse?

– EU-parlamentet vill ju inte ha något undantag alls, så vi står väldigt långt från varandra. Jag misstänker att ministrarna har tänkt sig att de ska göra det här undantaget lite större så att vi ska kunna mötas någonstans på halva vägen. Men vi i parlamentet är inte dummare än att vi förstår den taktiken. Det kommer bli väldigt tuffa förhandlingar, och vi kommer inte tillåta några excesser som ministrarna nu ägnar sig åt, säger Isabella Lövin.

Enligt beslutet i morse ska EU skjuta fram minskningen av fiskdumpning med i genomsnitt ett år.

Förhoppningen är att EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet till sommaren ska kunna enas om framtidens fiskepolitik i Europa.